Curriculum Vitae (Software onwikkelaar)
Voorstellen
Mijn naam is Edward en woon in Dordrecht.
Ik werk sinds 1997 in de ICT en heb daarbij veel programmer ervaring opgedaan bij verschillende werkgevers in Delphi, PHP, HTML, CSS, C# & VB .NET en ASP .NET
Ik heb affiniteit met grafisch en visueel werk en grafische gebruiker interfaces, maar kan ook achtergrond processes programmeren met database toegankelijkheid.
Sterk in het uitdenken en scheiden van data lagen en het gebruiken van ontwerp patronen (design patterns). Goed begrip van Object georienteerd programmeren, object verantwoordelijkheden en modulariteit.
In mijn vrije tijd doe ik vrijwilligerswerk bij verschillende sportverenigingen en ben ik actief bezig met hardlopen, games en films kijken.
Zelfreflectie
Het is lastig iets over mijzelf te zeggen, maar ik denk wel dat ik een vriendelijk en rustig persoon ben. Soms maak ik wel een wat timide indruk en denk ik veel na voordat ik een antwoord geef.
Ik ben creatief en denk graag mee bij het bedenken van nieuwe funtionaliteiten en concepten. Luister naar andermans ideeën en stel vragen. Ik blijf gemotiveerd door werk te doen waarin duidelijk onderlinge afspraken zijn gemaakt.
Mijn brein werk associatief en dat leidt soms af, maar is ook tevens mijn sterkste competentie om tot innovatieve ideeën te komen.
Opleidingen
Door taal problemen ben ik van het VWO afgezakt naar MAVO-D. Na deze te hebben afgerond, heb ik de MLO (Middelbaar Laboriatorium Onderwijs) gevolgd, omdat dit voor de hand lag met de exacte vakken Wiskunde, Natuurkunde en Scheikunde waar ik toen het best in scoorde. Helaas kon ik mijn draai niet vinden als laborant, omdat ik hierin mijn creativiteit niet kon ontplooien en ben ik na deze studie opzoek gegaan naar een andere richting.
Na een gemeentelijke beroepskeuze test, ben ik cursussen in de ICT gaan volgen en daarna meteen gaan werken als Junior Delphi programmeur bij I-TeQ in Vlaardingen.
Later heb ik nog cursussen gevolgd voor SQL, .NET C# en BKL (Basis kennis loonadministratie)
Werk ervaving
Download de CV voor de lijst met opdrachtgevers.
Vakgebied kennis
ICT is een dynamische wereld dat constant verandert. Van mainframe computers met terminals tot aan de jaren 80, personal computers in de jaren 90 en internet en webdesign vlak voor de eeuw wisseling, desktop ontwikkelingen met (Office) COM-automation en remoting aan het begin van het millenium, en nu de smartphones, socialmedia, webservices, cloud en responsive webdesign. Waar men vroeger nog de kat uit de boom kon kijken als het ging om nieuwe technieken, is het nu toch echt zo dat je bij moet blijven met de nieuwste trends.
Met de komst van Android en de groei van Apple gebruikers is het zeker noodzakelijk om kritisch en alert te blijven op wat Microsoft aan nieuwe technieken biedt. Want niet iedere nieuwe techniek van Microsoft bewijst meer succesvol te zijn in de markt. Het laatste bewijs Silverlight, WPF/XAML. Het heeft veel potentie, maar zelfs in een Microsoft geörienteerd bedrijf lopen tegenwoorden mensen met een iPhone of iPad en dan zijn deze technieken niet geschikt.
Bedrijven staan momenteel voor de uitdaging om desktop applicaties, office toepassingen (Office365) te gaan gebruiken in de Cloud of applicaties om te zetten naar HTML5 web-toepassingen. Hiermee gaan we volledig terug naar centralisatie van gegevens en verwerking hiervan.
Zelf ben ik nogal sceptisch over het feit dat volledige bedrijfsvoeringen nu afhankelijk gaan worden van een internet verbinding, buiten of gegevens in de cloud wel of niet veilig zijn voor onbevoegden. Stel dat het internet tijdelijk uitvalt? Het zal het bedrijf net zo hard treffen als bijvoorbeeld een stroomstoring. Want gegevens worden dan plotseling onbereikbaar. Hierdoor is het agenda punt; om mogelijk slachtoffer te worden van een DDoS aanval, de laatste tijd steeds belangrijker geworden bij veel bedrijven en instellingen.
En dan is er nog de veiligheid van de gegevens stroom. Hoe zit het met de verbinding? Gaat alles wel encrypted over de lijn? Vaak moet ook stilgestaan worden bij de man-in-the-middle, want alles wat je verstuurd over een openbaar netwerk komt langs meerdere computers en bij een draadloos netwerk kunnen gegevens zomaar zichtbaar zijn voor onbevoegden in de omgeving.
Ook aan de opslag van gegevens in de cloud of datacenter dat vaak aan een derde partij is ondergebracht kleven risico's. Vaak is het wel goedkoper dan een eigen server park beheren, maar hoe zit het bij brand en aanslagen? In het eigenbedrijf worden als het goed is backups bewaard buiten de locatie, maar via een datacenter moet er dus rekening gehouden worden met redundancy naar andere serverpark- / datacenter-locaties en hiermee verdubbelen vaak de kosten. Ook moet goed gekeken worden naar de uptime garantie en aansprakelijkheid bij downtime van de dienst.
Verder sta stil bij welke andere bedrijven nog meer de data bewaren in het datacenter. Als er een Amerikaanse firma tussenzit dan hebben Amerikaanse inlichtingen de volledige bevoegdheid data van het complete datacenter op te vragen c.q. in te zien. Dit is vastgelegd in internationale verdragen. Gebruik je Microsoft Azure dan is de data per definititie dus al openbaar voor Amerikaanse inlichtingen diensten.
ICT is tegenwoordig veel complexer geworden dan even een toepassing schrijven en op de markt brengen. De vraag uit de markt is veeleisender, product lifecycles zijn korter geworden en regels van privacy en veiligheid zijn aangescherpt. Het is ook niet zo vreemd dat veel bedrijven en overheden misrekenen in de kosten van ICT.
Als software ontwikkelaar heb ik mij vooral in de laatste 2 jaar met projecten bezig gehouden voor grotere organisaties zoals Mars en Makro, waarbij het beveiligingsvraagstuk zeer hoog op het agenda stond. Hoewel je zou verwachten dat dit voorral een taak is van systemen en systeembeheer, dient ook software goed beveiligd te zijn en dat geldt zeker voor de internet toegankelijke web- en bestelapplicaties.
Visie
Vaak hebben de bedenkers en managers bij het opzetten en vastleggen van een nieuw product of ICT project een pragmatische houding. Immers meteen overal beren op de weg zoeken heeft als risico dat het project nooit van de grond komt. Vaak wordt ook teruggegrepen op eerdere successen en gaat men er blind vanuit dat dit nieuwe concept wel iets is wat eerder is gedaan.
Als ontwikkelaar zie je elk project als iets nieuws en wil je liever wel een meer concreet plan hebben dan te leunen op eerdere concepten en wil je vooraf alle keuzes en randvoorwaarden vastleggen, en daarbij vooral alert blijven op mogelijke risico's en exclusieve wensen van de klant.
Het is dan ook verstandig om het vaststellen van opleverdata in samenspraak te doen met de ontwikkelaar. Jonge ontwikkelaars zijn daarin vaak abitieus en trendgevoelig en trappen sneller in de valkuil om een onrealistische planning af te geven. Meer ervaren ontwikkelaars kunnen vaak wel goed inschatten hoe lang een project duurt, maar vergeten rekening te houden met veranderende omstandigheden en nieuwe technieken. Managers die de afspraak uiteindelijk vastleggen en vaak te gemakkelijk toezeggen, aan de klant, dat een project waarschijnlijk wel eerder af zal zijn.
Daarom is het beste om het gehele projectteam continue te betrekken bij de plannen, keuzes en het stellen van de deadlines, want dan ontstaat vaak een realistische planning en dit leidt tot meer tevreden klanten, minder stress op de werkvloer en vaak een beter eind resultaat.
Ambities
Mijn ambities zijn om ooit te kunnen samenwerken in of met een groot ontwikkelteam, dat een baanbrekend product op de markt zet. Mijn voorkeur zou dan uitgaan naar front-end ontwikkeling en de uitdaging de gebruikers een zo goed mogelijke intuïtieve ervaring te geven.
Als hardloper hoop ik ooit deel te kunnen nemen aan de RunDisney - Disneyworld Marathon - Dopey-Challenge.
Contact info
-
+31(0)78-6316967
-
+31(0)6-15906216